Glanjse.nl Logo

21 november 2023

Suikertax leidt tot minder tandbederf

Minder kinderen in Engeland hoefden tanden of kiezen te laten trekken sinds de invoering van de suikerbelasting op frisdranken. Het aantal behandelingen voor het trekken van rotte tanden van kinderen tot 18 jaar daalde met 12,1% sinds de in april 2018 geïntroduceerde belasting, blijkt uit recent onderzoek. Tandbederf zou resulteren in zo'n 60.000 gemiste schooldagen per jaar.

De belasting moedigde fabrikanten aan om het suikergehalte in frisdranken te verlagen, wat een van de belangrijkste redenen is voor tandbederf bij kinderen. Met suiker gezoete dranken zijn goed voor ongeveer 30% van de toegevoegde suikers in de voeding van kinderen van 1 tot 3 jaar, en meer dan de helft van de oudere tieners. Britse artsen spreken ook wel over de 'kostbare vloek van suiker'.

Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Glasgow bekeken de gegevens over de gebitten van bijna 13 miljoen kinderen in de database van de National Health Service (NHS). Daaruit bleek dat het aantal kinderen dat onder algehele verdoving kiezen of tanden moest laten trekken met dik 5.600 gedaald is in vergelijking met de periode voor de invoering van de belasting op frisdrank. De grootste dalingen deden zich voor bij kinderen van 0 tot 4 en van 5 tot 9 jaar, met respectievelijk 6,5 en 3,3 opnames per 100.000 kinderen.

De onderzoekers concluderen dat hun bevindingen bewijs leveren dat de positieve gezondheidseffecten van de suikerbelasting voor kinderen breder is dan alleen de oorspronkelijke focus op obesitasbestrijding. Tandartsen moedigen de overheid dan ook aan om de suikerbelasting uit te breiden naar andere suikerhoudende producten, zoals snoepjes, koekjes en ontbijtgranen. Dat zou voedselproducenten dwingen hun producten te herformuleren om ze gezonder te maken, net zoals bij veel frisdranken is gebeurd, aldus de British Dental Association (BDA).

Bron: Foodlog.

De sprookjes van Glansje

Met de sprookjes van Glansje leert uw kind spelenderwijs over het behoud van een gezond gebit. De spannende sprookjes gaan daarnaast over moed, samenwerken en oplossingen bedenken. Altijd vanuit de ‘sprookjeswereld’ (beleving) van het kind.

Bestellen >

 

Wie is jouw favoriete karakter?

De Draak

De Draak

Glansje

Glansje

Tandenfee

De tanden-fee

Koningin Karlijn

Kastanje mannetje

Tom

Tom